duminică, 13 octombrie 2013

Democraţia a fost asasinată la Atena





C’est la démocratie qu’on assassine à Athènes

Democraţia s-a născut in Grecia. Ea a fost asasinată sâmbătă 28 septembrie 2013.

 


În momentul în care poliţia politică arestează în timpul nopţii 6 deputaţi pentru fapte pe care nu le-au comis , fără să fi obţinut ridicarea imunităţii lor parlamentare, nu mai suntem în democraţie, ci în dictatură.

Mai ales pentru că razia de la Atena are ca obiectiv principal scoaterea din joc a unui partid politic ce are un lider care a fost dat ca şi câştigător al primăriei Atenei. Iar partidul Zorii Aurii era pe locul doi în intenţia de vot a celor sub 45 de ani.

În aceste condiţii nici nu este nevoie să împărtăşeşti ideile şi metodele celor de la Zorii Aurii pentru a te îngrijora această evoluţie dictatorială într-una din ţările Uniunii Europene.  De altfel, până la urmă ce ştim cu adevărat despre Zorii Aurii, în spatele ceţii dezinformării ? În spiritul reinformării  , Polemia aduce cititorilor săi un punct de vedere grecesc găsit pe site-ul Voxnr.com

Polémia



Dacă nu cunoaşteţi bine limba greacă modernă ca să puteţi consulta direct site-ul oficial al partidului Zorii Aurii, este extrem de dificil să puteţi avea despre evenimentele în curs o altă versiune decât cea prezentată de marile trusturi mass-media. Site-ul Golden Dawn International, ţinut de către militanţii americani ai Zorilor Aurii, n-a mai fost actualizat de peste o săptămână.

Radio Bandiera Nera, web-radioul mişcării italiene Casapound, a realizat un interviu prin Skype cu Costantino (Kostas) militant istoric al Zorilor Aurii şi prezentator al emisiunii săptămânale în limba greacă, RBN Hellas. Constantino şi-a făcut studiile în Italia şi vorbeşte perfect două limbi. Difuzat în direct marţi la ora 18,00, interviul este de acum disponibil pentru a fi reascultat. Pentru toţi cei care doresc să asculte o altă voce, fără ca neapărat să împărtăşească întreaga ideologie şi să aprobe toate metodele care au făcut ca acest partid să devină cel mai ocărât din Europa, vă prezentăm mai jos traducerea acestui interviu în limba franceză, de către Novopresse.com.

Ce s-a întâmplat cu adevărat ?

După moartea unui tânăr antifascist, acum două săptămâni, în urma unei confruntări dintre suporterii de fotbal într-o suburbie a Atenei, stânga, centrul, socialiştii precum şi dreapta (PPEistă) grecească au început să atace Zorii Aurii. La acel moment sondajele începuseră să ne situeze la mai mult de 15% din preferinţele electoratului, la nivel naţional. Unul dintre liderii importanţi ai partidului nostru (numărul 3) apărea în sondaje ca fiind preferat pentru primăria Atenei, cu mai mult de 60% ca intenţie de vot. Vă puteti imagina ce-ar fi însemnat cucerirea celui mai important oraş al Greciei.

Şi a fost şi el arestat ?

Desigur ! A fost şi el arestat. În acelaşi timp cu primul nostru secretar, precum şi cu secretarul adjunct şi cu alţi patru deputaţi care făceau parte din nucleul istoric Zorii Aurii. Nu erau doar nişte simpli membri, noi veniţi. Au ştiut exact pe cine să aresteze. S-a deschis astfel o vânătoare de “fascişti” cu mai mult de 30 de arestări. Şi nu s-a terminat încă.

Acuzaţiile sunt teribile: principala este “asocierea criminală. De acum înainte toţi militanţii şi electorii, care sunt mai mult de 500.000, sunt trataţi ca şi delicvenţi de către jurnalele televizate şi de radiouri. Apoi, stoarcerea de fonduri, deţinerea de arme. Cu siguranţă că ar vrea să descopere avioane, portavioane şi tancuri. Dar noi, totuşi, ne-am ascuns bine toate tancurile pe care le deţinem.

Trebuie să adaug că săptămâna trecută au arestat patru poliţişti de grad înalt pentru presupuse legături cu mişcarea noastră, precum şi agenţi ai forţelor speciale greceşti. Puteţi vedea că este vorba de un atac bine studiat.

Pe ai noştri i-au arestat sâmbătă, când parlamentul grec nu lucrează, fără a solicita astfel ridicarea imunităţii deputaţilor noştri. Este pentru prima oară nu numai în Grecia, dar cred că în întreaga Europa când un prim-secretar al unui partid, care mai este şi deputat, este arestat fără votul parlamentului.

Poţi să ne explici exact cum funcţionează în Grecia dispoziţiile privind imunitatea parlamentară ? Există o lege de acelaşi gen ca şi în Italia ? [ca, de altfel, şi în Franţa - n.t.]

Da, există o lege de acelaşi tip. Dacă vrei să arestezi un parlamentar trebuie să mergi la parlament, iar deputaţii trebuie să voteze ridicarea imunităţii. Este ceea ce prevăd legile democraţiei. Dar acestea nu au fost aplicate în cazul nostru.

Iată, aşadar, situaţia judiciară. Poţi să ne vorbeşti despre situaţia politică din prezent ? Este mişcarea pe cale să reacţioneze ? Spune-ne, bineînţeles, numai ceea ce este oportun să se spună în public.

Da, chiar dacă liderul nostru este în închisoare, soţia sa care este şi ea deputat este în contact cu el şi este purtătorul său de cuvânt. Vom vedea în următoarele 3-4 zile modul în care evoluează şi se dezvoltă situaţia, inclusiv partea judiciară, şi vom reacţiona.

Dar, ştiţi cum fac ? Intră în casele militanţilor, găsesc tricouri cu Zorii Aurii şi drapele greceşti. În acest sens, ministrul justiţiei a declarat oficial că poliţia are dreptul să oprească şi să percheziţioneze orice persoană care poartă un drapel grecesc pe stradă. În ziua de azi, deci, drapelul grecesc a devenit un lucru penal. În rest au găsit arme-jucărie, cu aer comprimat.

În plus în această săptămână parlamentul va vota o lege nouă “antirasistă”, şi vă imaginaţi care vor fi regulile.

Care sunt dispoziţiile actuale in Grecia ? Există o lege analogă legii Mancino [lege italiană din 1993 , care este analogă într-un mod mai mult mai mai puţin riguros cu legile Pleven şi Gayssot din Franţa - n.t.]

Exista o lege, dar este mai degrabă una «blândă». De exemplu, este permis să utilizezi simbolul fasciei sau să faci salutul roman. Noua lege pe care parlamentul este pe punctul s-o voteze, în schimb, va fi probabil mult mai dură decât legea germană.

Care este reacţia oamenilor obişnuiţi ?

În toata această afacere, aici pot spune ceva pozitiv: oamenii obişnuiţi n-au înghiţit toate aceste minciuni. Vorbesc cu oamenii şi constat că toţi sunt de partea noastră. Chiar şi oamenii care n-au votat până acum Zorii Aurii spun: “de acum voi vota cu ei”. Grecia este un stat care traversează în acest moment o criză teribilă, este probabil deja în faliment, băncile ne-au luat tot, există un nou memorandum [un nou plan de austeritate] pe care deja l-au votat şi nimeni nu ştie, iar în acest timp presa vorbeste despre Zorii Aurii.

Voi, italienii, aţi trăit anii 1970 şi ştiţi ce înseamnă minciuna Statului. Dar, de data asta, probabil că au exagerat.

Avem moralul ridicat, iar cei care pot vin în fiecare zi să protesteze în faţa Palatului de Justiţie, chiar cu riscul de a fi arestaţi.

Sursa : Voxnr.com

Corespondenţă Polémia – 3/10/2013

În imagine: Un deputat cu cătuşe la mâini, luat de către agenţii forţelor speciale cu cagulă pe cap. Imaginaţi-vă ce-ar fi scris Le Monde dacă scena ar fi avut loc in Rusia.

Christos Pappas a fost ultimul dintre cei şase deputati interpelaţi în acest week-end pentru a depune mărturie în faţa judecătorilor. Este cel de-al treilea astăzi care a fost pus în detenţie provizorie aşa cum a fost pus şi şeful partidului Nikos Michaloliakos ( în imagine) în aşteptarea unui probabil proces. Alţi trei deputaţi sunt în libertate provizorie.

*   *   *

1 comment:

Riddick said...
Terorism de stat în Grecia - atacarea unui
partid parlamentar. UE tace.

"Guvernul de ocupaţie a formulat capete de acuzare fără precedent contra
unor parlamentari şi va veni vremea să dea socoteală în faţa poporului. Acest guvern este o organizaţie criminală, care distruge patria, în colaborare cu troika. Antonis Samaras încearcă să arunce ţara în haos
şi război civil. Asta nu se va întâmpla." (parlamentar al partidului Zorii
Aurii, urmărit şi cu mandat de arestare emis pe numele său).

http://riddickro.blogspot.ro/2013/09/terorism-de-stat-in-grecia-atacarea.html

Oligarhia pune la cale un experiment
Keep Talking Greece: With 15 demands Greek Army Reservists want immediate resignation of government
 Keep Talking Greece: Live Blogging: Greece’s Golden Dawn Leader Michaloliakos, several MPs arrested



*   *   *
Ruşine, Radio Europa Liberă !


pentru propaganda deşănţată ("iată duşmanul !"):

http://www.europalibera.org/content/article/25122934.html
Grecia: „Democrația nu-și poate finanța dușmanii”  
„Suntem pe deplin hotărâți să eradicăm această rușine”, a comentat premierul Samaras, spunînd că nici în Grecia, nici în altă țară civilizată nu este loc pentru neo-naziști.



   Premierul Greciei a promis că guvernul său va lua „toate măsurile posibile” pentru a eradica complet partidul de extremă-dreapta Zorii Aurii, ai cărui lideri au fost arestați la sfârșitul săptămânii.

   
Vorbind luni în Statele Unite, la o întâlnire cu reprezentanții evreilor americani, premierul elen Antonis Samaras a spus că grecii sunt „oameni deștepți” și și-au dat seama ce hram poartă partidul de extremă-dreapta Zorii Aurii. „Cred că grecii își dau seama că nu e bine să urmeze un partid cu idei și poziții ideologice atât de extremiste”, a spus Samaras, adresându-se unei întâlniri a Comitetului Evreiesc American, care promovează drepturile evreilor la scară globală.

   
În relatarea ei de la New York agenția Associated Press amintește că Zorii Aurii, fostă grupare naționalistă cu rădăcini neo-naziste, năcută în anii 1980, s-a bucurat de o creștere rapidă de popularitate, după ce Grecia a fost lovită de criza financiară în urmă cu aproximativ șase ani. Partidul a obținut 18 locuri în Parlamentul cu 300 de locuri la alegerile din 2012.

   
De la alegeri formațiunea extremistă a fost învinuită de numeroase atacuri violente, majoritatea împotriva imigranților, dar și a gay-ilor și activiștilor de stânga. Zorii Aurii a intrat în defensivă după 17 septembrie, când un suporter de-al partidului a ucis cu lovituri de cuțit un cunoscut rapper antifascist într-un cartier al Atenei. Deși partidul a negat orice legătură cu atacul, moartea cântărețului Pavlos Fissas pare să-i fi știrbit popularitatea.

   
Sâmbăta trecută, forțele antiteroriste ale poliției elene au început să aresteze membri influenți ai partidului, iar până luni șase parlamentari, inclusiv doi lideri de partid, 14 alți membri și doi polițiști bănuiți că ar simpatiza cu Zorii Aurii au fost arestați. S-au emis mandate de arestare pentru alte zece persoane.

   
Poliția a spus că în timpul raidului la locuința parlamentarului Christos Pappas a găsit printre altele un portret al lui Adolf Hitler cu inscripția „Zorii Aurii”, căști militare SS, zvastici și medalii fasciste și sticle de vin goale având pe etichete chipul dictatorului fascist italian Benito Mussolini.

  
„Suntem pe deplin hotărâți să eradicăm această rușine”, a comentat evenimentele la New York premierul Samaras, adăugând că nici în Grecia, nici în altă țară civilizată nu este loc pentru neo-naziști.

   
Ofensiva împotriva partidului Zorii Aurii a cuprins prima arestare de parlamentari în Grecia după restaurarea democrației în 1974, după dictatura militară.

   
În cuvântarea sa de la New York, unde se afla cu ocazia Adunării Generale ONU, premierul Samaras a subliniat legătura dintre Zorii Aurii și depresiunea economiei, care a șters cu buretele un sfert din produsul intern brut al Greciei, trimițând șomajul la rata-record de 27%. Printre tineri, proporția celor fără muncă este de peste 60%.

   
Samaras a insistat că grecii care au votat cu Zorii Aurii nu trebuie considerați neo-naziști, spunând că ei au reacționat doar la „vremurile teribile” prin care trece Grecia. Premierul elen a mai spus că arestarea oficialilor și suporterilor formațiunii parlamentare de extremă-dreapta este o premieră în Europa și că alte țări din regiune se confruntă cu ascensiunea unor ideologii similare. „Sperăm ca măsurile luate de noi... să creeze un precedent în Europa”, a mai spus Samaras, adăugând că eradicarea extremei-drepte se va accelera odată ce șomajul va începe să scadă.

   
Luni seară guvernul elen a trimis în Parlament un proiect de lege care urmează să oprească finanțarea de la buget a partidului Zorii Aurii. Legea prevede ca orice partid care are membri acuzați de delicte grave să nu mai poată primi fonduri de la stat. „Democrația nu-și poate finanța dușmanii”, a spus vicepremierul și ministrul de externe de la Atena Evangelos Venizelos.

   
Tot luni guvernul elen a anunțat că va prezenta curând Parlamentului o lege anti-rasistă, aliniind legislația Greciei cu cea din alte țări europene. Noua lege a fost promovată de partidul socialist al ministrului de externe Venizelos, dar conservatorii premierului Samaras și-au exprimat rezerve, spunând că ea nu face decât să dubleze legislația deja existentă.

Niciun comentariu: